Kapcsolat

Szentendre szívében talál minket. Kattintson ide a nyitva tartásért és a részletekért.

Áraink

Tekintse meg kezeléseink árait. Konzultáció, felmérés ingyenes!

9 fontos tévhit

Fontos tudnivalók és tévhitek. Nem mindegy, hogy kire bízza fogait!

Írjon nekünk: kapcsolat@ildenti.hu

Hívjon minket bizalommal, és kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Nyitva tartás:

Hétfő: 8:00 - 15:00

Kedd: 12:00 - 19:00

Szerda: 8:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 19:00

Péntek: 8:00 - 13:00

 

 

Kövessen minket itt is: www.facebook.com/ildentifogaszat

A fogfájás leggyakoribb okai:

A fogaink és a körülöttük lévő szövetek változatos módon képesek jelezni számunkra, ha kóros folyamatok játszódnak le. Az esetek döntő többségében a fogszuvasodás a kiváltó ok. Amikor már olyan mértékű a zománc veszteség, hogy a külső hatásokra az idegek érzékennyé válnak (hidegre, melegre, savas ételekre, italokra). Ilyenkor általában egy egyszerű fogtöméssel megmenthető a fog. Azonban ha a fogfájas külső inger nélkül is jelentkezik, időszakosan vagy folyamatosan, akkor szükségszerűvé válhat a gyökérkezelés. Amennyiben azonban a gyulladás már tovább terjedt a körülötte lévő szövetekre, csontra is akkor a foghúzás lehet a megoldás.

A bölcsesség fog is gyakran okozhat fájdalmat, amennyiben az éppen kibújni készül, vagy ha a előtörésükben akadályozza valami őket. A röntgenfelvétel kiértékelése után, amennyiben a bölcsesség fogak fekvése indokolja, sebészeti beavatkozással eltávolítják azokat. Gyakorta fogfájásnak ítélik meg a fog tartószerkezetének betegségei miatt kialakuló fájdalmat. Ekkor a fogak jellegzetesen oldalirányú erőhatásra mutatnak érzékenységet. Az időszakos ellenőrző vizsgálatok, kiemelten fontosak, ugyanis az időben észlelt elváltozások, illetve azok időben megkezdett kezelésével sok szenvedéstől kímélheti meg önmagát.

 

A fogszuvasodás

A fogakat érő  káros hatások következtében a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyag tartalmát, majd elvékonyodik és kialakul a fogszuvasodás, hétköznapi nevén a lyukas fog. Sajnos a fogszuvasodás a gondos szájápolás ellenére is kialakulhat, mely a fogak tömésével állítható helyre.

A szuvasodás kialakulását befolyásoló tényezők: a táplálék szénhidráttartalma, szájban lévő ételmaradékok, az étkezések gyakorisága, illetve a helytelen szájápolási szokásaink. A fogszuvasodás leggyakrabban a nehezen tisztítható felületeken alakul ki. Kezelés nélkül a fogban keletkező szuvas rész a fogidegig terjedhet, mely begyullad, kialakul a foggyulladás.

A fogszuvasodás megelőzése: A fogszuvasodás ellen megoldás a helyes táplálkozás, a napi minimum kétszeri fogmosás és a rendszeres szűrő vizsgálat.

 

A fogérzékenység okai

A szabaddá váló fogfelszín miatt kialakuló érzékenység sajnos nem ritka probléma fogaink rendszeres ápolása mellett sem. A fogérzékenység esetén a fogbél, azaz a fog ideg a dentin tubulusain keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, ezért a fogak érzékennyé válnak. A dentinben futó csatornák normál esetben a zománccal, a gyökér cementel,  illetve az íny által vannak védve. A  fogzománc kopás, illetve fogszuvasodás esetén , vagy ínysorvadáskor a csatornácskák szabaddá válnak. A szabaddá vált dentin felszín a külső ingerekre fájdalommal  válaszol. A fájdalmat a dentin-csatornácska továbbítják a fogideg  felé. A fogérzékenység leggyakrabban azokat érinti, akik túl gyakran, kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen mosnak fogat, vagy nem megfelelő a szájhigiéniájuk, esetleg ínygyulladásuk vagy dohányzás által kiváltotta fogínysorvadásuk van. A kialakuló érzékenység estén hidegre, melegre, édesre, sósra, illetve mentolos jellegű  ízekre reagálhatnak fogaink fájdalommal.

 

A fogérzékenység kezelése

A fogérzékenységet többféle képen kezelhető, olykor speciális fogkrém használata is elegendő lehet. A fogérzékeny  csökkentésébe hatékony terápia az ecsetelés, vagy a lézeres kezelés. A fogérzékenység kialakulásának elkerülése érdekében nagyon fontos a prevenció,  mely megfelelő  fogmosással és száj higiéniával, rendszeres fogászati szűrővizsgálattal valósítható meg.

Általános fogászat:

Önnek mennyire fontosak a fogai?

Kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Dr Alexa Ildikó fogszakorvos

Bejelentkezés:

+36-70-366-5816

 

Szentendre

Duna korzó 18.

(Erste bank mögött)