Kapcsolat

Szentendre szívében talál minket. Kattintson ide a nyitva tartásért és a részletekért.

Áraink

Tekintse meg kezeléseink árait. Konzultáció, felmérés ingyenes!

9 fontos tévhit

Fontos tudnivalók és tévhitek. Nem mindegy, hogy kire bízza fogait!

Írjon nekünk: kapcsolat@ildenti.hu

Hívjon minket bizalommal, és kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Nyitva tartás:

Hétfő: 8:00 - 15:00

Kedd: 12:00 - 19:00

Szerda: 8:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 19:00

Péntek: 8:00 - 13:00

Kövessen minket itt is: www.facebook.com/ildentifogaszat

Megelőzés

A gyermek fogászatban nagy hangsúlyt fektetek a kis pácienseim félelmeinek eloszlatására illetve bizalmi légkör megteremtésére. A gyermekeknél elsősorban a megelőzésé a fő szempont, ezért is nagyon fontos a fogmosás és a rendszeres szűrővizsgálat, amit már az első fogak megjelenésével el kell kezdeni. A kisebb korban elsajátított szokásaik nagymértékben meghatározzák a száj és a fogazat állapotát egész életükre.

A tejfog is fájhat

A lyukas tejfog hasonlóan fáj mint egy maradó fog, illetve a maradó fogak is csak a káros baktériumoktól mentes közegben tudnak, egészségesen kifejlődni. A tejfogak átmeneti jelleggel vannak jelen, a maradó fogakkal helyettesítődnek később. A helyes harapás és rágás illetve a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában és a helyfenntartásban van fontos szerepük. A túl korán eltávolított tejfogak miatt a maradó fog túl hamar előtörhet vagy beszűkülhet a helye a a még fejlődésben lévő fogaknak, emiatt a maradó fogak rossz pozícióban vagy egyáltalán nem törnek elő.

A rendszeres szűrővizsgálaton túlmenően fontos a fogak ápolása, a megfelelő fogkrém és fogkefe használata, valamint a helyes szájápolási technikák magtanítása. Hasonlóan fontos lehet a a táplálkozási tanácsadás is, ami ugyancsak nagymértékben befolyásolja a fogak fejlődését. A gyermekek számára a megelőzésben hatékony megoldást jelenthet az úgynevezett barázdazárás, vagy a fluoridos ecsetelés is, ami egy fájdalommentes és gyors beavatkozás.

Ezüstnitrátos kezelés: A tejfogak kezelése fúrás nélkül.

Szükség esetén a tejfogakat is kezelni kell. A szuvas tejfog kezelésével annak élettartama nő meg, így nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti funkcióját, míg a végleges (maradandó) fogak ki nem bújnak.

Az egészen kis gyermekeknél a tejfog kezeléséhez nem használunk fúró eszközöket. A beavatkozást  ezüstnitráttal végezzük, mely teljes mértékben fájdalommentes.

Hogyan hat?

A vírusokban, baktériumokban, gombákban és parazitákban különböző enzimek segítik a kórokozók anyagcseréjét. Az ezüstkolloid oldat ezeknek az enzimeknek gátolja a működését, így okozva a kórokozó pusztulását, melyhez nagyjából hat percre van szüksége.

Fluoridos ecsetelés (gyermek)

A fogak otthoni ápolása mellett rendelői segítséget nyújt a fluoridos kezelés, amely hatékonyan hozzájárulhat a tejfogak megóvásához. Leggyakrabban gyermekeknél javasolt, mivel hatékonyan gátolja a fogszuvasodást. Több évtizedes megfigyelések bizonyították, hogy azokon a területeken, ahol az ivóvíz természeténél fogva magasabb fluoridtartalommal bír, ott kevesebb a fogszuvasodásos panasz.

Gyermekfog tömés

A tejfogakat is meg kell óvni. Töméssel a tejfog élettartama nő meg, nem szívódik fel a gyökere idejekorán és mindaddig betölti funkcióját, míg a végleges (maradandó) fogak ki nem bújnak. A fényre kötő tömőanyagok egyik nagy előnye a gyorsaság. Amint megvilágítjuk, azonnal megkeményszik, így nem kell kivárni a több órás szilárdulási időt.

A nem kezelt tejfogak negatív hatással lehetnek a maradandó fogakra. A tejfogakat  is érdemes kezelni, nem szabad abban a tévhitben élni, hogy "a gyerek úgy is lecseréli tejfogait". Ha a tejfog szuvas és nem kezelik, elhal, begyullad körülötte a csontszövet, és a végleges fog csírája is sérülhet, ami  visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A tejfog sorsa, tejfog kihúzása

A tejfogak sorsa az - általában -, hogy nemes egyszerűséggel kiesnek, mert az alattuk növekedésnek indult végleges fog kitolja maga előtt a tejfogat. Előfordulhat, hogy a fogváltás menetében kisebb-nagyobb zavar támad. A fogváltást akadályozhatja a nem megfelelő csírahelyzet, helyhiány vagy más rendellenesség. Néhány esetben, ha a kilökődés nem történik meg időben, szükséges lehet a tejfog kihúzása. A tejfogakat rögzítő kötőszövet, rendkívül laza a fogváltás időszakában ezért a legtöbb esetben érzéstelenítő zselé használatával is fájdalommentesen, néhány másodperc alatt eltávolítható a tejfog.

Barázdazárás

A barázdazárás leginkább a gyermekfogászatban gyakori eljárás. Gyermekek esetén főleg őrlő fogak felszínén található barázdák megfelelő tisztítása bizonyos esetekben nem megvalósítható, ezért a fogszuvasodás megelőzése érdekében a beavatkozás a maradandó fogak áttörési időszakát követően ajánlott.

A kezelés főleg az első és második, szuvasodásra hajlamos maradó rágófogak mély barázdáinak és gödröcskéinek tömőanyaggal való lezárását jelenti. Ez az eljárás a szuvasodás megelőzésének, illetve korai gondozásnak tekinthető.

A barázdazárás nem igényel érzéstelenítést, ugyanis nincs szükség fúrásra, így teljesen fájdalommentes. A barázdazáró anyag fluoridtartalmú, ezáltal erősíti a zománcot. A beavatkozás után a rágófelszín védelme akár 2-3 évig is biztosított. Ez az idő elegendő arra, hogy gyermekeink elsajátítsák a megfelelő szájápolási technikákat.

A barázdazárásról itt találhat egy videót:

https://www.youtube.com/watch?v=yl_xbmxFJrU


 

Ezen az oldalon a gyermekfogászatról olvashat bővebben:

Önnek mennyire fontosak a fogai?

Kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Dr Alexa Ildikó fogszakorvos

Bejelentkezés:

+36-70-366-5816

 

Szentendre

Duna korzó 18.

(Erste bank mögött)