Kapcsolat

Szentendre szívében talál minket. Kattintson ide a nyitva tartásért és a részletekért.

Áraink

Tekintse meg kezeléseink árait. Konzultáció, felmérés ingyenes!

9 fontos tévhit

Fontos tudnivalók és tévhitek. Nem mindegy, hogy kire bízza fogait!

Írjon nekünk: kapcsolat@ildenti.hu

Hívjon minket bizalommal, és kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Nyitva tartás:

Hétfő: 8:00 - 15:00

Kedd: 12:00 - 19:00

Szerda: 8:00 - 15:00
Csütörtök: 12:00 - 19:00

Péntek: 8:00 - 13:00

Kövessen minket itt is: www.facebook.com/ildentifogaszat

Megelőzés

A fogszuvasodás legjobb ellenszere a helyesen végzett napi minimum kétszeri fogmosás, ezáltal a helyes szájhigiénia fenntartása, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok.

Gyermekek esetén hatékony megelőzés lehet a fogorvos vagy dentálhigiénikus által végezhető barázdazárás, amivel a legnehezebben tisztítható, és emiatt legsérülékenyebb helyeket, az apró barázdákat lehet megvédeni. A fogszuvasodás kialakulása esetén a hatékony kezelés érdekében érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni.

A fogkő

A szájüregben lévő baktériumok megtelepednek, és elkezdenek szaporodni a szájban jelenlévő ételmaradványokon, ezzel lepedéket hozva létre a fog felszínén. Túl gyors, vagy nem elég alapos fogmosás után a nyálból kiváló kristályok a lepedékekben elmeszesednek. Ennek a folyamatnak az eredményeként alakul ki egy kemény réteg a fogon, amit fogkőnek nevezünk. A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem nagy veszélyeket is rejt magában.

A köztudattal ellentétben a fogkő által kialakult betegségek miatt sokkal több fogat veszítünk el, mint a fogszuvasodásból adódóan. Fogkő esetén, gyakran alakul ki ínygyulladás, amelyet jelez az íny vöröses színe, vérzékenysége, és a kellemetlen lehelet, az íny eltávolodik a fogaktól. Ennek következtében ínytasakok keletkezhetnek a fogak mellett, így a gyulladás átterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is. Ez a folyamat foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezet!

Gépi ultrahangos fogkőeltávolítás

Az eltávolítást egy ultrahangos fogkő-eltávolító eszközzel végezzük, amely az eltávolítás legkíméletesebb módja. A kezelést polírozással fejezzük be, mert a későbbiekben a lepedék a sima fogfelszínen nehezebben tapad meg. A szájhigiénia és az íny védelme érdekében az ultrahangos fogkő-eltávolítást hajlamtól függően 6-12 havonta ajánljuk.

Profilaxis sópolírozás

A professzionális fogtisztítás nem csupán a fogkő eltávolítását jelenti, hanem minden olyan lerakódás megszüntetését, amely a kórokozók megtelepedésére alkalmas lehet. A sópolírozás a fogkő-eltávolítás végeztével alkalmazott tisztítási technika, amely speciális homokfúvó eszköz használatával történik.

A polírozó egy speciális por és víz elegyét fújja nagy nyomással a fogfelszínre, és a fogak közé. A só szemcsék a felületre „becsapódva” elegyengetik az érdes széleket, és teljesen simává alakítják, illetve az elszíneződéseket is eltávolítják a fogakról, ezáltal is csillogóbbá teszik a felszínét. A lepedékek és az elszíneződött foltok eltávolításával a fogszín akár 1-2 árnyalattal is fehérebbnek tűnhet.

A sópolírozás megszünteti a lepedék és fogkő okozta kellemetlen szájszagot, így biztosít frissebb leheletet. A homokfúvó használata után megfelelő szájhigiéniával hosszú ideig elkerülhető a lepedék és fogkő képződés. Sópolírozás közben a fogzománc nem sérül, ásványi anyagokat nem veszít. A beavatkozásnak preventív hatása van az ínybetegségek kialakulásával szemben.

A fogszuvasodás

A megtisztított fogakon, már 20 perc elteltével megindul a plakk-képződés, mely roncsolja a fogzománcot , és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezet. A fogszuvasodás a fogak felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, melynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása, a lyukas fog.


 

Ezen az oldalon a prevencióról olvashat bővebben:

Önnek mennyire fontosak a fogai?

Kérjen időpontot még ma: +36-70-366-5816

Dr Alexa Ildikó fogszakorvos

Bejelentkezés:

+36-70-366-5816

 

Szentendre

Duna korzó 18.

(Erste bank mögött)